Verborgen gebreken

met Geen reacties

Weet u wat u koopt?

Wie een bestaand huis koopt, koopt de woning in de staat waarin die zich op dat moment bevindt. Dat wil zeggen: inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken.

Informatieplicht
De verkoper heeft een informatieplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is u te laten weten of de woning gebreken heeft en welke dat zijn. Maar betreft het overduidelijke gebreken die u zelf ook meteen kunt zien, dan hoeft de verkoper die niet apart te melden. Zijn het verborgen gebreken, dan is het de vraag of de verkoper ervan wist.

Onderzoeksplicht
U als koper hebt zelf ook een onderzoeksplicht. U moet bijvoorbeeld bij de gemeente navragen of u de woning mag verbouwen, mocht u dat van plan zijn. Ook wordt van u verwacht dat u overduidelijke gebreken zelf opmerkt en hierover afspraken maakt. Wilt u zeker weten dat u niets over het hoofd ziet? Zorg dan voor een bouwtechnische keuring.

Gebreken na overdracht
Komen er na de overdracht nog gebreken naar boven, dan kunt u daarvoor bij de verkoper aankloppen. Of de verkoper ook aansprakelijk is, hangt af van een aantal factoren.

Hebt u zelf voldoende onderzoek gedaan? U mag er namelijk niet vanuit gaan dat de verkoper u alles vertelt. Zeker als de gebreken toch al duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld een vloer die wel erg schuin afloopt. Als u zoiets dan niet zelf onderzoekt, of laat onderzoeken, wordt het moeilijk om de verkoper later aansprakelijk te stellen.

 

Wilt u ook weten wat u koopt, en niet voor verrassing komen te staan?

Neem vrijblijvend contact op.

boermans-bouwkundig-adviesbureau-verborgen-gebreken