“Koop geen woning zonder bouwinspectie”

met Geen reacties

"Koop geen woning zonder bouwinspectie". Zo reageert minister Dijsselbloem op huizenmarktontwikkelingen in Nederlandse steden die trekjes van oververhitting vertonen.

Woningen in Amsterdam, Utrecht en andere Nederlandse steden zijn nauwelijks aan te slepen. Het zogeheten Financieel Stabiliteitscomité(FSC) waarschuwde het kabinet in november dat de huizenmarkt in steden “tekenen van oververhitting” vertonen.

Drukkend effect

Dijsselbloem raakt er niet direct van in paniek, meent dat eerdere aanscherpingen van hypotheekvoorwaarden een “drukkend effect hebben op huishoudschulden” en meent met het FSC dat meer onderzoek nodig is.

“Er zijn geen aanvullende maatregelen voor de woningmarkt in voorbereiding”, schrijft Dijsselbloem in reactie op vragen van de Tweede Kamer over het risico op toekomstige zeepbellen.

Zeer onwenselijk

Dijsselbloem geeft wel een waarschuwing af aan huizenkopers. Een woning kopen zonder bouwkundige inspectie zou hij nooit doen. “Zolang de consument niet zeker weet of hij de woning kan financieren en niet zeker weet of de woning bouwkundig op orde is, is het onverstandig om te bieden zonder voorbehoud op financiering en of bouwkundige keuring. Ik acht deze ontwikkeling zeer onwenselijk.”

Hoeveel consumenten zonder bouwkeuring een huis kopen is onduidelijk. Het Financieel Stabiliteitscomité heeft tot taak risico’s voor de financiële stabiliteit in Nederland te signaleren en daarover aanbevelingen te doen. In het comité zitten afgevaardigden van DNB, AFM en het ministerie van Financiën.

 

bron: www.cobouw.nl
Boermans Bouwadvies Bouwkundige keuringen